Jak se mění prsa v těhotenství

V období těhotenství se prsa mění snad každý den. Kromě toho, že se u většiny žen zvětšují (není to však pravidlem, některým ženám zůstává jejich původní velikost), tak se také stávají citlivějšími, plnějšími a bradavky s jejich okolím mohou tmavnout. Péče o ňadra ženy se tak stává důležitější, než kdy dříve.

Základem je jako obvykle správný výběr podprsenky. Výběr podprsenky pomůže nejen při péči o prsa, ale také pomáhá zlepšit celkový stav nastávající maminky, protože se díky ní zmírňují některé nepříjemné příznaky doprovázející těhotenství. Pokud je podprsenka dostatečně pevná, ale zároveň z kvalitního, příjemného a měkkého materiálu, zmírní vnímání bolesti a přecitlivělosti. Podprsenky s kosticemi se příliš nedoporučují, jelikož tlak, který vytváří na prsní tkáň, může způsobit městnání mléka, nebo různé záněty.

Nicméně důležité je pohodlí maminky, a tak se kostic nemusí úplně zřeknout. Správná podprsenka také poprsí podrží, čímž pomáhá předcházet přetěžování zad (tím alespoň částečně zmírňuje bolest v nich). Vhodnější jsou podprsenky z přírodních materiálů, jako je například bavlna. To vše poskytují tzv. mateřské podprsenky, které mají kromě výše zmíněného také odepínatelné košíčky, čímž usnadňují kojení.

materska-podprsenka-mariemeili-sueann materska-podprsenka-naturana-5105 podprsenka-alles-mama-brenda-ruzova

Po ukončení kojení se prsa většinou opět zmenší, ovšem téměř nikdy už nebudou vypadat tak, jako před těhotenstvím. Často pak dochází také k poklesu prsou a jejich ochabnutí. Jsou ale i takové ženy, kterým se tyto důsledky vyhnou stejně, jako se některým ženám vyhnou změny poprsí celkově. Záleží také na tom, zda odstavujete dítě postupně, či zda jde spíše o rychlejší proces. Pokud dítě odstavíte postupně, nemusí se projevit žádné náhlé změny velikosti prsou, protože výměna tuku za mléčné žlázy probíhá současně s odstavováním. Všechny změny jsou tak stejně individuální jako samotný průběh těhotenství.