Nejčastější chyby při výběru podprsenky: děláte je taky?

Vybrat správnou podprsenku se nezdá být těžké. Stačí správně zvolit obvod a velikost košíčků. Co ale když něco nesedí? Co znamená, když košíčky odstávají a ramínka nesou celou váhu prsou? Přečtěte si článek, který vám pomůže chyby napravit.

Jak vypadá nepadnoucí podprsenka

KOŠÍČKY

Nejčastější chyby: Odstávající košíčky, košíčky končící v polovině prsou, efekt tzv. dvojitého prsa

Jak to má vypadat správně?

Košíčky podprsenky nesmí odstávat, ale ani půlit prsa – přechod mezi látkou a kůží musí být hladký. Když se ohnete a mírně zatřesete rameny, měla by vám prsa zapadnout do nejhlubší části košíčků. Aby se prsa usadila ještě lépe, uchopte v mírném předklonu ramínka a zatahejte za ně. Na zádech si podprsenku srovnejte tak, aby byla ve vodorovné poloze.

Košíček má být dostatečně zavřený v poměru k velikosti prsou – když se předkloníte, nesmí vám prsa vypadnout ven. Pak se postavte vzpřímeně, narovnejte se a zkontrolujte, jak košíčky vypadají shora i přímo před vámi v zrcadle. Nakonec si oblečte tričko a podívejte se, jak vypadá podprsenka pod ním.

OBVOD

Nejčastější chyby: příliš volný obvod

Jak to má vypadat správně?

Zadní část podprsenky je nejdůležitější, protože poskytuje prsům oporu, zvedá je a drží. Proto nesmí být příliš pevná, ani příliš volná – zkrátka tak, aby seděla pevně kolem těla ve vodorovné poloze, aniž by nějak omezovala vaše pohodlí. Obvod je v pořádku, pokud pod ním vzadu neprostrčíte více než tři prsty. Nikdy si nekupujte podprsenku s větším obvodem, protože každý materiál nošením a praním trochu povolí. Při zkoušení zapínejte podprsenku na poslední háček, a až se obvod vytáhne, přejděte na prostřední. Pokud je zadní část obvodu výše než kostice podprsenky v přední části, zkuste menší obvod a větší velikost košíčku. Zkuste se v podprsence posadit – tak nejlépe poznáte, zda obvod není příliš těsný. Když se postavíte, zvednete ruce nad hlavu a vykukují vám ňadra spodem podprsenky, zvolila jste příliš velký obvod.

RAMÍNKA

Nejčastější chyby: příliš volná nebo naopak zařezávající se ramínka, která drží celou váhu prsou

Málokterá žena má obě ňadra stejně velká. Proto není pravda, že by měla být ramínka nastavena stejně. Zcela zásadní je, aby nepadala a nezařezávala se. Pokud jsou správně upravená, vejdou se pod ně dva prsty. V případě, že máte hodně velká prsa, volte širší ramínka. Předejdete tím ramínkům zařízlým do ramen a bolesti zad. Pokud otlaky pod ramínky přetrvávají, můžete použít speciální polštářky pod ramínka.

Nezapomínejte na to, že ramínka mají prsa držet minimálně. Veškerá váha má spočívat na dobře zvoleném obvodu.

KOSTICE

Nejčastější chyby: tlačící kostice

Jak to má vypadat správně?

Držte se pravidla: čím větší prsa, tím je potřeba větší a zejména širší kostice u podprsenky. Důležité je, aby obkroužila prsa a nikde vás netlačila. Pokud vás kostice píchá v podpaží, znamená to buď že je příliš široká, nebo je zvolená podprsenka větší, než je potřeba. V případě, že vás kostice tlačí pod prsy, je její obvod úzký a podprsenka má malé košíčky. Když zkusíte zahýbat rukama kolem těla, neměly by škrtat o prsa.

STŘED PODPRSENKY

Nejčastější chyby: odstávající střed podprsenky

Jak to má vypadat správně?

Střed podprsenky, který spojuje košíčky, musí spočívat na hrudní kosti a pohodlně sedět. Pokud odstává nebo nedrží, zvolila jste špatnou velikost podprsenky. Platí, že čím větší ňadra, tím vyšší střed podprsenky – prsa pak nebudou vypadávat ven. Pro větší prsa je nejlepší podprsenka, která má spodní část středu a kostice v jedné rovině.

Vážně správně sedí?

  • Předkloňte se
  • Poskočte
  • Rozpažte
  • Zvedněte ruce nad hlavu

Ani se nehnula? Našla jste tu pravou! 🙂

Jak to má správně vypadat